Artróza

03.06.2011 22:45

Artróza je dnes jedno z najčastejších ochorení kĺbov a patrí medzi najdiskutovanejšie zdravotné problémy súčasnosti. Postihuje až 12% obyvateľstva.

Artróza je dlhotrvajúce a pomaly sa vyvíjajúce ochorenie jedného alebo viacerých kĺbov, kedy sa opotrebováva predovšetkým kĺbová chrupavka. Najčastejšie sú postihnuté kolenné a bedrové kĺby, ktoré sú aj najviac namáhané. Artróza začína zanikaním kĺbovej chrupavky, následne dochádza k zmenám aj v susedných kostiach so zničením kĺbu. Následkami je nehybnosť a bolesti kĺbu, ako aj narastajúca deformácia. Prvé zmeny sa začínajú vyskytovať medzi 20.-30. rokom života, s vekom sa postupne problémy prehlbujú.

Artrózu spôsobujú rôzne faktory, ale zvyčajne vzniká práve následkom preťažovania kĺbov. Touto chorobou najčastejšie trpia ľudia s nadváhou, či ťažko pracujúci. Veľkú časť pacientov tvoria aj športovci. Práve úrazy alebo drobné poranenia sú počiatočným impulzom k rozvoju choroby.

Typickými symptómami ochorenia sú bolesti a nehybnosť kĺbov. Bývajú citlivé na chlad, napríklad pri zmene počasia. Bolesť sa dostavuje aj pri namáhavej činnosti. Pri artróze kolena je napríklad veľmi namáhavé chodenie po schodoch hore a dole, z kopca, či po nerovnom teréne. Pri iných činnostiach sa problémy nemusia vyskytnúť (bicyklovanie). Vtedy hovoríme o tzv. štartovacej bolesti. Neskoršie sa dostaví stuhnutosť kĺbov pri začiatku pohybu, ktorá aktivitou postupne mizne. Pri zhoršovaní sa ochorenia pretrváva bolesť aj pri vlastnom pohybe a neskôr aj v kľude.

Artróza vo väčšej miere postihuje ženy ako mužov. Tie cítia bolesť oveľa intenzívnejšie a nepríjemnejšie ako muži.

Najčastejším ochorením je gonartróza – ochorenie kolenných kĺbov. Aj toto ochorenie postihuje viacej ženy ako mužov, hlavne v strednom a vyššom veku. Vyskytuje sa u ľudí s nadváhou, ale aj u tých, ktorí prekonali úraz kolenných kĺbov alebo po operácii v oblasti kolena.