Reumatická artritída

03.06.2011 23:20

Reumatoidná artritída je chronické zápalové ochorenie neznámej príčiny, ktoré je charakterizované symetrickým postihnutím kĺbov. Postihnuté kĺby sú opuchnuté, bolestivé, teplé s obmedzenou pohyblivosťou. Postihnutie kĺbov poukazuje na zápal synovie s prítomnosťou zápalových elementov (lymfocytov a plazmatických buniek), reumatoidných uzlov a časté sú aj prejavy systémového a orgánového postihnutia (anémia, kožné, pľúcne poruchy,...). Choroba môže vzniknúť v každom veku, najčastejšie medzi 20 - 25. rokom života, 3 - krát častejšie u žien, väčšinou postihuje kĺby rúk, menej kolenné kĺby, členky, ramená, lakťové kĺby, krčnú chrbticu a bedrové kĺby.

Príčiny vzniku:

·  príčina je neznáma

·  genetická predispozícia

·  spojitosť s antigénom HLA - DR4

·  baktérie, vírusy

·  účasť imunitných mechanizmov s tvorbou imunokomplexov (takpovediac "zrazenín" protilátky s antigénom), ktoré sa ukladajú v jednotlivých orgánoch a tkanivách

Príznaky:

·  ranná stuhnutosť kĺbov

·  bolestivosť kĺbov v pokoji

·  fyzická nevýkonnosť, potenie

·  horúčka

·  celková slabosť, malátnosť, únavnosť

·  nechutenstvo, chudnutie

·  kĺby sú bolestivé, teplé, opuchnuté

·  v neskorších obdobiach lesklá, vyhladená, atrofická koža

·  niekedy vredy predkolenia

·  časté komplikácie (baktérie, vírusy, huby, zápal pohrudnice, popľúcnice, osrdcovníka, osteoporóza, nedostatočnosť obličiek, vredy tráviaceho traktu, anémia, znížený hemoglobín, železo,...)

Diagnostika:

Diagnóza sa stanovuje na základe klinických príznakov a laboratórnych vyšetrení s doplnením rontgenovými snímkami, CT alebo MR.

Liečba:

·  nesteroidné antireumatiká s protizápalovým, protibolestivým a protihorúčkovým ú

·  inkom

·  glukokortikoidy znižujúce aktivitu kĺbového zápalu

·  lieky modifikujúce chorobu, spomalením a zastavením rozvoja kĺbových erózií a postihnutia chrupky (metotrexát, soli zlata, penicilamín, sulfasalazín)

·  imunosupresíva, potlačujúce činnosť abnormálne aktivovaného imunitného systému, pri nereagujúcich formách reumatoidnej artritídy(cyklosporín)

·  podporná liečba - depresia a poruchy spánku antidepresívami a sedatívami, polohovanie a rehabilitácia.