Kašeľ

03.06.2011 22:57

Kašeľ je obranným reflexom alebo varovným signálom. Vyvoláva ho podráždenie určitých buniek, ktoré sa nachádzajú na sliznici a pokrývajú celé dýchacie cesty.

Kašeľ je zmysluplný mechanizmus, ktorý však za normálnych okolností nie je na čistenie dýchacích ciest potrebný. Vo vzduchu sa však nenachádzajú iba neškodné čiastočky, ale aj nebezpečné choroboplodné zárodky, napr. vírusy spôsobujúce prechladnutie, ktoré môžu napadnúť náš dýchací systém. Ak takéto zárodky napadnú sliznicu v hrtane, priedušnici a pľúcach, začne organizmus pociťovať silné dráždenie na kašeľ. Pri prechladnutí bývajú riasinky často zlepené hustým hlienom a nie sú preto schopné plniť svoju funkciu. Organizmus nedokáže odvádzať z tela cudzie telesá (vírusy, škodlivé látky). Dráždenie na kašeľ je stále intenzívnejšie. Ochranný povlak na sliznici priedušiek sa môže pri kašľaní odtrhnúť. Sliznica tak ostáva bez ochrany a riziko ďalšej infekcie sa zvyšuje.

Cigaretový dym, chemické výpary, peľ, choroboplodné zárodky alebo iné cudzie čiastočky vyvolajú aktivizáciu nasledovného mechanizmu. Nervy ohlásia podráždenie v centre kašľa. Z tohto centra vyjde impulz na stiahnutie brušného a hrudníkového svalstva, svalov tváre a hrtanu. Hlasivková štrbina sa uzatvorí a vdýchnutý vzduch tak už nemôže uniknúť. Svalstvo sa pripraví na akt vydýchnutia. Vznikne tak vysoký pretlak, ktorý unikne cez náhle otvorený hrtan. Pri rýchlosti 250 až 900 km za hodinu takto človek zo seba vytlačí vzduch spolu s cudzími čiastočkami a hlienom - kašle.

Za normálnych okolností je náš dýchací systém veľmi odolný a má dobre vyvinutú schopnosť samočistenia. Najdôležitejšiu úlohu v tomto procese zohráva špeciálna vrstva hlienu, na ktorej sa zachytávajú cudzie častice (prach, cigaretový dym, peľ a choroboplodné zárodky). Tento hlien sa neustále obnovuje. Pomocou riasiniek (cílií) sa hlien pohybuje ako na pohyblivých schodoch neustále smerom k hrtanu, kde ho človek prehĺta, alebo - ak je ho priveľa - vykašliava. V oblasti pľúcnych mechúrikov, nachádzajúcich sa v poslednej časti dýchacích ciest, už nie sú žiadne riasinky. V tejto časti preberá čistiacu funkciu surfaktant. Surfaktant sa stará o to, aby sa na sliznici neusadzovali žiadne cudzie čiastočky, ako napríklad vírusy alebo baktérie.

Ak k tomu však dôjde, čo sa stáva pri prechladnutí, telo sa začne brániť záchvatmi kašľa. V takomto prípade treba telu pomôcť. Usadený hlien je potrebné uvoľniť. Ak sa však nakopí choroboplodný sekrét v oblasti priedušiek, môže byť aj nekomplikovaný kašeľ pri takomto prechladnutí predzvesťou akútneho zápalu priedušiek.