Strie

03.06.2011 23:22

Strie sú biele alebo červenofialové prúžky na koži. Vznikajú na miestach, kde sa koža rýchlo roztiahne.

Príčiny vzniku:

Strie vznikajú v dôsledku rýchleho naťahovania kože a hormonálnych zmien. Vplyvom hormónov (kortikosteroidy, progesterón) koža stráca elasticitu, jej povrchové vrstvy sa stávajú tenšími. Vo vnútri vznikajú trhlinky a poškodené tkanivo sa nahradí spojivom. V spojive sú cievy, ktoré spôsobujú červené alebo modré sfarbenie strií. Po čase sa cievy zahĺbia a strie blednú. Strie sú tvorené spojivovým tkanivom, ktoré neobsahuje pigmentové bunky. Preto zostanú biela aj po opaľovaní.

Kedy vznikajú?

·         Počas tehotenstva.

·         V puberte.

·         Pri náhlom zvýšení hmotnosti tela.

·         Pri niektorých endokrinných ochoreniach napr. Cushingov syndróm.

·         Pri dlhodobom užívaní kortikosteroidov celkovom aj lokálnom.

Kde vznikajú najčastejšie?

·         U tehotných žien na bruchu, panve, prsníkoch.

·         V puberte na bruchu, panve, okolo pása, na prsníkoch.

·         Pri dlhodobom užívaní kortikosteroidov a pri Cushingovom syndróme sa strie môžu objaviť na celom tele, aj na tvári. Postihujú väčšiu oblasť, sú dlhšie a širšie.

·         Samotné strie neohrozujú zdravie človeka. Ale ak sa objavia mimo tehotenstva, sú sprevádzané zvýšeným tlakom krvi, priberaním na trupe, hyrzuitizmom, navštívte lekára.

Prevencia

Striám môžeme predchádzať používaním krémov určených na tento problém. Tieto prípravky obsahujú výťažky z rastlín, kolagén, elastín, ktoré spevňujú kožu. Pomôcť si môžeme aj z domácej lekárne – olivovým olejom natierame miesta, kde predpokladáme vznik strií.

Liečba

V liečbe sa využíva kyselina trichlóroctová ako osvedčená pílingová látka spolu s laserom. Úspech má aj liečba retinoidmi. Úplne odstrániť strie bez chirurgického zásahu je asi nemožné. Pri abdominoplastike sa odstraňuje natiahnutá koža spolu so striami. Avšak pri rozsiahlejšom postihnutí kože sa všetky strie odstrániť nedajú.